BlogsKuinka EU:n metsäkatoasetus vaikuttaa kahvin ja kaakaon arvoketjuun?

Kuinka EU:n metsäkatoasetus vaikuttaa kahvin ja kaakaon arvoketjuun?

Euroopan Unioni (EU) puuttuu metsäkadon syntymiseen uudella metsäkatoasetuksella (EUDR). Asetus astui voimaan kesäkuussa 2023 ja sen siirtymäaika päättyy 30.12.2024. Asetuksen tarkoituksena on EU-tasolla pyrkiä ehkäisemään metsäkadon syntymistä maatalouskäytön vuoksi. Euroopan Unionin alueelle ei saa jatkossa tuoda tuotteita tai raaka-aineita, joiden alkuperä on aiheuttanut metsäkatoa 31.12.2020 jälkeen. Metsäkatoasetus koskettaa seuraavia hyödykkeitä: soija, öljypalmu, kahvi, kaakao, kumi, nautakarja ja puu. 

Tapasimme Reilun kaupan (Fairtrade) avainasiakaspäällikön Juha Tanskasen. Kysyimme, mitä metsäkatoasetus merkitsee tuottajille, ostajille ja ylipäätään arvoketjulle? Kuinka asetuksen vaatimuksiin tulee valmistautua?

Yritysten huolellisuusvelvoite Reilu kauppa 

Keskeisin osa EU:n metsäkatoasetusta on yritysten huolellisuusvelvoite. Jatkossa yrityksellä tulee olla selvyys kaikkien käyttämiensä raaka-aineiden alkuperästä. Metsäkatoasetus edellyttää, että EU-alueelle tuodun raaka-aineen viljelyalueen sijaintitiedot on annettu satelliittiseurantaan. Satelliittiseurannalla pystytään varmistamaan ja valvomaan, ettei viljely ole aiheuttanut alueelle metsäkatoa 31.12.2020 jälkeen. 

Metsäkatoasetuksen myötä myös Reilu kauppa on päivittänyt kahvintuotannon kriteereitään. Metsäkadon ehkäisyn osalta kaikki Reilun kaupan tuottajat sitoutuvat siihen, ettei heidän tuotannossaan ole aiheutettu metsäkatoa 31.12.2013 jälkeen. Tämä on huomattavasti EU-säädöstä kunnianhimoisempi tavoite.

 

“Meillä on vielä hieman asetusta kunnianhimoisemmat tavoitteet siinä, ettei tuotannossa olisi tapahtunut metsäkatoa kahvin kohdalla kymmeneen vuoteen.” Tanskanen toteaa

 

Tanskanen uskoo, että metsäkatoasetus tulee vaikuttamaan Reilun kaupan sertifioitujen tuotteiden kysyntään, sillä kahvipaahtimoiden ja suklaatuottajien on helppo tukeutua Reilun kaupan sertifioituihin raaka-aineisiin. Reilun kaupan kritteeristöissä säädetään monista eettisemmän ja ympäristöystävällisemmän tuotannon vaatimuksista, joista metsäkato on yksi. Tanskanen muistuttaa myös valmisteilla olevista EU-lainsäädännöllisistä velvollisuuksista, joita ovat esimerkiksi pakkotyölaki sekä vastuullisuusraportointi direktiivi CSRD. Reilu kauppa auttaa yrityksiä löytämään varmennettuja ja varmuudella lakia noudattavia arvoketjuja. 

“Reilun kaupan sertifioiduista raaka-aineista tiedetään, että tämä tulee varmennetusta alkulähteestä, ja että ketjussa kaikki säädökset ovat kohdallaan.” Tanskanen lupaa. 

Vaikutukset arvoketjuun

Huolellisuusvelvoite lisää sitä, että valmistajat ovat tietoisempia siitä, mistä raaka-aineet ovat peräisin. Asetuksen myötä yrityksien raportointivelvollisuus lisääntyy, ja heiltä vaaditaan valintojen kautta konkreettisista toimia metsäkadon ehkäisyyn. Tanskasen mukaan tuottajille isoin muutos tulee olemaan, se että kaikki tuottajat kuuluvat jatkossa satelliittiseurannan piiriin. Reilu kauppa on valmistautunut muutokseen, ja sillä on jo valmiit yhteistyökumppanit satelliittiseurannan osalta. Parhaillaan yhdistys kouluttaa tuottajia järjestelmän käyttöön ja raportointiin. 

“Hyvä uudistus, mutta tulee työllistämään ketjuja valtavasti, kun jokaisen raaka-aineen alkuperä tulee olla selvillä.” Tanskanen 

Esimerkkinä työnlaajuudesta Tanskanen nostaa kaakaolevitteen, jonka raaka-aineet tulevat eri puolilta maailmaa. Jatkossa yrityksellä tulee olla tietoinen kaikkien sen raaka-aineiden osalta, ettei niiden tuotanto ole aiheuttanut metsäkatoa. 

Tanskasen mukaan alkuun yrityksille voi aiheutua haasteita siinä, mistä löytyy riittävä määrä raaka-aineita, jotka täyttävät säädöksen vaatimukset, ja että toimijat ehtivät tehdä tarvittavat toimet siirtymäajan puitteissa. 

“Jatkossa on vaikeampaa ujuttaa ketjuun vastuuttomia raaka-aineita. Kokonaisuudessaan asetus tulee olemaan positiivinen, sillä jatkossa tullaan olemaan entistäkin tietoisempia raaka-aineiden alkuperästä.” Tanskanen summaa.

Yrityksiltä vaaditaan vastuunkantoa

Vastuuta ei enää siirretä kuluttajille, joiden olisi selvitettävä yrityksen käyttämä arvoketju ja sen eettisyys, vaan vastuuta ja huolellisuutta vaaditaan yrityksiltä itseltään. Raportointivelvollisuus ja satelliittiseuranta ovat konkreettisia keinoja, joilla metsäkatoasetuksen toteutumista tullaan valvomaan. 

“Jatkossa EU-alueella kuluttaja voi hyvillä mielin nauttia kahvista, jonka alta ei ole kaadettu metsää.” Tanskanen toteaa.

Vaikka EU:n metsäkatoasetus on jälleen yksi askel kohti kestävämpää tuotantoa, on Tanskasen mukaan vielä paljon työtä tehtävänä viljelijöiden elannon suhteen. Kahvin ja kaakaon viljelijöistä moni joutuu edelleen kamppailemaan elantonsa saamiseksi. Kahvin hinta pörssinoteerattuna tuotteena vaihtelee paljon futuureiden, sään ja markkinaodotuksien mukaan, eikä hinnan nousu kaupassa automaattisesti tarkoita viljelijälle parempaa tuloa.

“Vaikka me mieltäisimme kahvin ja kaakaon kalliiksi, se ei välttämättä tarkoita, että viljelijä saisi siitä riittävän toimeentulon.” Tanskanen kertoo.

EU:n metsäkatoasetuksen vaikutukset Suomeen

Tanskasen mukaan EU:n metsäkatoasetuksen osalta on vielä ilmassa monia kysymyksiä, kun käyttöönotto tulee tapahtumaan ensi vuoden alussa. Hänen mukaan tuottajilla on nyt kova työ saada kaikki asetuksen alaiset raaka-aineet valvonnan piiriin. Reilun kaupan sertifioidut tuotteet on yksi keino taklata uuden asetuksen haasteita. 

Saatavuudessa saattaa olla vuoden 2025 alussa jonkin verran haasteita, sillä markkinoilla ei välttämättä ole riittävästi varmennettuja raaka-aineita. Tanskanen uskoo kuitenkin, että saatavuushaasteet varmasti korjautuvat, kun raaka-aineiden tuottajia saadaan enemmän ja enemmän varmennettua. Vaikka metsäkatoasetuksella Tanskanen ei usko olevan suurta vaikutusta esimerkiksi suklaan hintaan, niin hintaan vaikuttavat aina useat tekijät eettisyydestä, lainsäädännöstä, asenteista ja taloustilanteisiin.

“Hinnoissa voi olla joitakin pieniä muutoksia, sillä koko arvoketjuun tulee seurantavelvollisuutta ja lisääntynyttä työtä. En kuitenkaan usko, että merkittäviä hinnan korotuksia juuri tämän asetuksen vuoksi tulisi.” Tanskanen arvelee. 

Tuottaja, koetko raaka-aineiden hankinnan ja vastuullisuus tekijät haasteelliseksi? Lähde varmentamaan arvoketjusi alkuperää ja vastuullisuutta viimeistään nyt! Käänny Reilun kaupan puoleen, jossa tukenasi ovat alan asiantuntijat.

Suppilog Reilun Kaupan tuotteiden markkinapaikka

Artikkeli on julkaistu yhteistyössä Reilun Kaupan asiantuntijoiden kanssa, koska Suppilog toimii myös Reilun Kaupan tuotteiden markkinapaikkana ja jakelukanavana. Koemme myös ideologista yhteenkuuluvuutta myös pienempien tuottajien markkinoille pääsyn mahdollistamisessa.

Lisää aiheesta:

https://reilukauppa.fi/uutiset/reilu-kauppa-kirittaa-metsakadon-ehkaisya-kahvintuotannossa/

https://mmm.fi/metsakato-ja-laittomat-hakkuut

https://www.consilium.europa.eu/fi/policies/deforestation/

Tehosta tukkukaupankäyntiäsi

Aloita jo tänään ja tee tukkukaupankäynnistä tehokkaampaa.

Rekisteröidy nyt

Onko sinulla jo tili? Kirjaudu sisään

© 2025 Suppilog Oy